Leikki kehittää lasta monella kehityksen osa-alueella. Vauvaikäinen lapsi hahmottaa lelujen ja leikin kautta muotoja ja värejä. Vauva kokeilee kaikkea suullaan, maistaa ja tunnustelee. Isompi lapsi tutustuu ympäröivään maailman erilaisten leikkien ja lelujen myötä. Niin hienomotoriikka kuin suuremmatkin liikunnallisest suoritukset kehittyvät kuin huomaamatta leikkiessä. Lapsiystävällinen, turvallinen lelu, joka ottaa huomioon lapsen iän kehittää eri aisteja parhaiten.
Jos lelu ei ole ikään sopiva jättää lapsi sillä leikkimisen nopeasti alkuinnostuksen jälkeen. Vanhemmille lapsille tarkoitetut lelut rasittavat pienempää lasta. Lapsi ei tiedä miten kyseisellä lelulla tulisi leikkiä. Leluja valittaessa tulisi tukea oman lapsensa persoonallisuutta ja kunnioittaa myös lapsen mieltymyksiä.
Mikä lelu minkä ikäiselle?
Lelut tulee valita lapsen ikään sopiviksi. Vanhemmat haluavat aina lapselleen ”parasta” ja paljon merkitystä annetaankin kehittymiselle ja kehittämiselle. Tukemalla lapsen oppimisprosesseja oikeilla tavoilla ja tarjoamalla hänelle ikään sopivia leluja ja muita virikkeitä voidaan oppimista tukea positiivisesti. Lyhykäisyydessään siis vauvoille vauvaleluja, taaperoille taaperoiden leluja ja teineille teinien juttuja.
Vauvojen ja taaperoiden lelut 0-18 kuukautta
Vauvat saattavat ottaa isoja askeleita kehityksessään, kun heille tarjotaan oikeanlaisia juuri heidän ikäisilleen suunniteltuja leluja. Pehmeät soittokellot, helistimet, pehmopallot sekä erilaiset musiikkimobilet stimuloivat motoriikkaa ja kasvattavat audiovisuaalista hahmottamiskykyä.
Pikkulapsille puolestaan sopivat lelut, joihin on helppo tarttua ja joiden avulla pystyy harjoittamaan tiettyjä hienomotorisia liikeratoja. Tälle ikäryhmälle erittäin sopivia leluja ovat mm. rakennuspalikat, erilaiset pehmolelut, värikkäät lastenpalapelit sekä kuvakirjat.
Lue lisää vauvaleluista ja tutustu Lastenvaatteen vauvaleluvalikoimaan Löytönurkassamme
Pikkulasten leluja 2-6 vuotiaille
Roolileikit astuvat kuvaan noin 3 ikävuoden kohdalla. Lapset leikkivät aluksi yksin ja myöhemmin pienissä ryhmissä talon kissoja koiria tai äitiä ja isää. Roolileikkien leikkiminen on lapsen kehitykselle erityisen tärkeää. Kotileikkeihin löytyykin lelukaupoista paljon erilaisia astiastoja, nukkeja sekä lapsille tehtyjä leikkikodinkoneita. Takapihalla oleva leikkimökki on tietysti unelmien täyttymys. Useasti riittävä määrä tyynyjä ja peittoja tai kevytrakenteinen lastenteltta ajaa myös kotileikessä talon asemaa.
Lue lisää: Leluja 2-6 vuotiaille
Leluja esikouluikäisille
Vanhempien lasten leluissa lelumarkkinat ovat panostaneet erityisesti erilaisiin oppimistatukeviin ja kehittäviin leluihin. Lelujen ja kavereiden kanssa leikittäessä opitaan myös sosiaalista kanssakäymistä. Vanhempien lasten leluista löytyykin pääsääntöisesti ohjeistava suositus, minkä ikäisille kyseinen lelu on suunniteltu ja sopiva.
Koululaisten ja teinien lelut
on huolestuttava suuntaus, että ensimmäisellä luokalla koulussa oleva lapsi pakkaa lelujansa huoneestaan laatikkoon ja istuu päivä tolkulla puhelimensa kanssa pelaten. Aikuisen tulisi tukea lapsen kehitystä myös kertomalla lapselle että leikkiminen kuuluu vielä esiteinienkin maailmaan. On myös aikuisia, jotka leikkivät koko elämänsä läpi. Jos Legojen rakentaminen ja nukkeleikit eivät enään innosta on lelumarkkinoilla paljon koululaisille ja teineille sopivia leluja. Liikkuminen ja ulkoilu tekee aina hyvää. Kannattaakin kannustaa lasta ulkoleikkeihin. Lisää ulkoleluista löydät tietoa ulkolelusivustoltamme.
Lue lisää: Ulkolelut
Lautapelit toiselta nimeltään seurapelit eivät ole onneksi menettäneet kokonaan suosiotaan puhelimien ja tietokonepelien johdosta. Perjantainen peli-ilta kokoperheen kesken rauhoittaa lapset rankan viikon jälkeen viikonloppuun ja kokoaa perheen hetkeksi yhteisen pöydän ääreen.
Lue lisää: Vuoden 2016 suosituimmat pelit
Lue lisää: Vuoden 2016 suosituimmat lelut
Vauvanlelujen ostaminen: Säännöt ja vinkit
Hankittaessa vauvalle leluja olisi hyvä pitää mielssä muutama sääntö:
- Leluja ei saa olla liikaa. Lapsi kyllästyy ja rasittuu liiallisesta lelujen määrästä.
- Onko lelu luovuutta kehittävä? Lelun tulisi antaa lapselle mahdollisuus luoda lelun ympärille oma leikkinsä. Liian valmiit lelut eivät jaksa kiinnostaa lasta pitkään.
- Vauvaa ei saa ylikuormittaa ”opettamisella”. Lapsi oppii ensimmäisen vuoden aikana eniten seuraamalla vanhempiaan ja katsomalla ympäristöään.
- Joskus paras vauvanlelu on tyhjä vesipullo, jonka sisällä on kaksi makaronia.
Lelujen turvallisuus on myös tärkeä tekijä
Markkinoilla on useasti tarjolla laadukkaiden lelumerkkien kopiota. Tuote näyttää päällepäin samanlaiselta ja vastaa toimivuudeltaankin alkuperäistä. Kopion ostaminen ei ole aina välttämättä huono asia! Ennen ostopäätöstä kannattaa kuitenkin tutustua tarkasti kyseisen lelun valmistusmateriaaleihin. Löytyyky lelusta CE-merkki ja onko tuoteselosteessa erikeseen mainittu valmistusmateriaaleista jotakin.
Materiaali ja laatu
Erityisesti vauvojen ja pikkulasten leluissa valmistusmateriaaleilla on suuri merkistys. Pienet lapset kokeilevat kaikkea suullansa, imeskelevät leluja ja helistimiä. Turvallisten valmistusmateriaalien lisäksi, ei lelusta saa irrota pieniä osia eikä siinä luonnollisesti saa olla teräviä tai lasta muuten vahingoittavia osia. Pehmolelujen silmät sekä puupalikoiden nurkat ja reunat kannattaa vanhemman aina tarkistaa uuden lelun tullessa perheeseen. Laadukkaissa leluissa väriaineina käytetään turvallisia materaaleja.
Lelujen turvallisuudesta lisää netissä
Lelujen turvallisuus (Tukes.fi)
Lelujen turvallisuuden SFS-EN-71-sarja (sfs.fi)
Laki lelujen turvallisuudesta (finlex.fi)
Lelujen turvallisuus ja CE-merkintä (laki24.fi)
Lelujen turvallisuuden viimeinen vartija on aina vanhempi (yle 2015)
Lelujen turvallisuus kotimaisuutta tärkeämpää (yle.fi)
Käytettyjen lelujen ostaminen netistä
Käytettyjen lelujen ostaminen netistä on erinomainen idea. Netistä löytyy paljon nettikirpputoreja sekä Facebook-ryhmiä, missä on mahdollista käydä kauppaa. Erityisesti pesunkestävien lelujen (Legojen ja muiden puu- ja muovilelujen) ostaminen netistä kannattaa. Saatat löytää paljon merkkituotteita edullisesti. Käytössä olleesta lelusta on myös haitunut pois jo mahdolliset haitta-aineet. Lue lisää käytettyjen lelujen hankkimisesta netissä blogistamme: ”Käytettyjä leluja netistä – ajanhukkaa vai selvää säästöä?”